Als ze op een feestje vragen of je een wijntje wilt en je antwoord dat je liever wijn hebt dan ben je volgende keer niet meer uitgenodigd. Wijn drinken benoemen, ten opzichte van een "wijntje" drinken heeft iets snobistisch. Er zit wel een waardeoordeel in het woord "wijntje", maar het woord "wijntje" klinkt zo gezellig en onschuldig.

Maar het is wel heel duidelijk wat het verschil is. Koop je een autootje of een wagen? Luister je een liedje of luister je een muziekstuk? Lees je lectuur of literatuur? Bij welke prijs een "wijntje" in wijn verandert is een grijs gebied en afhankelijk van je referenties. Welke grijze categorieën in het midden liggen is onduidelijk maar dat er uitersten zijn is voor iedereen helder.

Van slobberwijn tot degustatiewijn. Onderzoek wijst uit dat wijn een gezellig product is. Het eerste waar de onderzoeksgroep aan denkt bij het woord Wijn is gezelligheid, daarna familie/vrienden, vakantie en dan een feestje. Allemaal leuke dingen. Als je het onderscheid maakt tussen wijn die je drinkt om alleen bij de eerste slok te constateren dat het "lekker" is of een wijn die je de hele fles lang bewust beoordeeld op veranderende geuren en smaken. De eerste is eigenlijk niet bedoelt om te degusteren of serieus te proeven. De vraag is dan; wie proeft het product wijn bewust? Het gros van de wijndrinkers wil over alles praten behalve de intrinsieke waarde van de wijn in het glas. "Wijntje" is dan ook het meest geschikte en sociaal meest wenselijke woord voor wijn. Hoe vervelend ook voor de "wijnpurist" Het zou wel een goed begin zijn om als Nederlandse wijnconsument het onderscheid te maken tussen wijnen en wijntjes. Onze zuiderburen maken in hun taalgebruik ook onderscheid tussen "Degustatiewijn" en "Consumptiewijn".

 

Wijn

Wijn drink je met niet teveel mensen en tijdens het drinken doe je de hele fles lang moeite om geuren, geur ontwikkeling en smaken te benoemen. Je praat gezellig met elkaar maar ruikt en proeft ook actief de wijn in het glas. Eventueel deel je deze waarnemingen. Een goede en kwalitatief betere wijn nodigt uit om over te praten. Meer geld aan de wijn uitgeven loont om meer uit de wijn te halen. Het leukste prijssegment voor wijn is tussen de E7,50 tot de E35,00. Boven de E35,00 zijn meer dan genoeg wijnen te vinden maar daar zal niet iedere wijnproever de meerwaarde van proeven.

 

Wijntje

Er is niets mis met een "wijntje" drinken. De boog kan immers niet altijd gespannen staan. Wijntjes kosten minder geld en nodigen niet uit om serieus te proeven en te beoordelen. Andere benamingen voor wijntjes zijn "slobberwijn", "turbowijn", "slempwijn", "feestjeswijn", "dagelijkse drinker". Wijntjes drink je met een een hoop mensen om je heen en je praat over alles behalve de wijn in het glas. Een sociaal wenselijke en prettige ontspannen situatie rondom wijn. Kritische commentaren kan je in een feestelijke setting het liefst achterwege laten. Wijntjes vindt je vaker in het prijssegment tot E7,50.