Champagne met oliebollen, gatver...

 

Om het jaar af te sluiten en het nieuwe jaar goed in te leiden wordt er in Nederland vaak een fles champagne open getrokken. De Nederlander drinkt zo'n beetje het minste champagne per hoofd van alle EU landen. Een flesje prosecco wordt dan nog wel eens besteld en gedronken maar waarschijnlijk omdat dit het goedkoopste alternatief is met een volwaardige champagne beleving. Het bruist immers ook en is soort van, "voor hippe mensen".

 

Veel Nederlanders klagen op 31 december om 12 uur dan ook dat champagne niet lekker is. Het is veel te zuur. Als je jezelf hier in herkent moet je de volgende keer die oliebol uit je bek halen of de appelbeignets laten staan. Als er iets is wat qua wijn-spijs combinatie extreem smerig is, is het wel champagne met oliebollen. Wijn en spijs dienen met elkaar in balans te zijn. De champagne is verfijnd, elegant, met strakke zuren en is delicaat. De oliebol is lomp, vet, zoet, en ongenuanceerd. Verre van een succesvol huwelijk.

 

Nu heb ik niet de illusie dat ik als een Youp van 't Hek, champagne met oliebollen uit de markt kan grappen, zoals hij eerder deed met Buckler. Vroeger een Buckler-Lul en tegenwoordig  Bol-met-Bruis-Piemel. Deze Nederlandse -champagne met oliebollen cultuur- is voor heel veel mensen heel belangrijk. Als ze met de kritiek op zwarte piet al de hakken in het zand zetten en zeer heftig, nationalistisch en ontstelt reageren, zal het oudjaar in de toekomst niet anders worden. En ik wil ook niet te boek staan als een "cultuurafpakker".

 

Wat trouwens nog onlogischer is. Champagne is een (relatief) duur drankje. Voor de meeste Nederlanders is het de duurste fles van het jaar. Deze drinken ze dan na een hele sloot marketingpils, oliebollen, chips, snacks, gourmet, etc.. Het duurste en meest verfijnde drankje wordt geopend om 24:00 uur. Dan wordt er vaak van deze verfijnde en dure wijn uit de fles gespoten. Zonde lijkt me. Doe het dan met een, gemiddelde Nederlandse 3,00 wijn, die je het hele jaar drinkt. Tevens is het hele land na twaalven verlicht met vuurwerk. De hele straat is in zwaveldampen en mist gehuld. Al zou je aan je champagne willen ruiken dan wordt dit door de kruitdampen onmogelijk gemaakt. De "bevat sulfiet" op de fles wijn veroorzaakt dan ook altijd en ironisch glimlachje. Maar aangezien ik geen cultuurafpakker wil zijn en niet nog een traditie af wil pakken laat ik de vuurwerktraditie voor wat het is.

 

Iets meer hedonisme op het juiste moment voor de toekomst is een gratis advies wat ik iedereen moet geven in het nieuwe jaar. Drink het hele jaar champagne behalve op 31 december om 24:00 en combineer het zeker niet met oliebollen en vuurwerk. Drink bijvoorbeeld eens champagne op 1 januari en combineer het met een vacherin mont d'or kaas en klassieke muziek. Ruik, proef en luister, bewust en geniet zonder afleiding en suffe kletspraat.

 

En wacht met je fles champagne ook niet tot je een moment hebt. Het moment leidt namelijk altijd af van wat je drinkt. De pasgeboren baby of het nieuwe huis krijgt altijd meer aandacht dan je dure drankje. Leg je baby op bed, stuur de mensen weg en geniet, al dan niet, samen met iemand van een fles champagne. Zo vaak als je wilt. Het hele jaar door.

Santé