Een schroefdop heeft voor sommige mensen nog Kurkensteeds een goedkoop imago en kurk een luxe imago. Als we 40 jaar geleden begonnen waren met de duurste wijnen ter wereld van schroefdoppen te voorzien had het nu een duur imago gehad. Maar dat is niet gebeurd, in Nederland zijn we begonnen in het herniaschap. Onderop, diep bukken in het wijnschap. Goedkope wijn waarvoor je diep moet buigen en bukken om ze te pakken te krijgen. Vandaar het onterecht goedkope imago van schroefdoppen.

Rationeel is er niets mis met een schroefdop. En voor het gros van de wijnen is het een perfecte afsluiter met veel voordelen. Zeker voor het goedkopere prijssegment van fruitige wijnen voor dagelijks gebruik.

 

Sulfiet en schroefdop

Ook hebben wijnen die gebotteld worden met schroefdop minder toegevoegd sulfiet nodig. De (relatief) zuurstofvrije manier van bottelen zorgt ervoor dat er minder sulfiet nodig is om de wijn fruitig en commercieel aantrekkelijk te houden. Sulfiet is kort door de bocht een anti-oxidant. Het zorgt ervoor dat wijn minder snel oxideert en snel verandert van kleur en geur.

Tevens is het natuurlijk gek dat je een hulpattribuut(opener/kelnersmes) nodig hebt om een (food)verpakking open te maken. Dat is zeer omslachtig en consumptie onvriendelijk. Onderzoek wijst wel uit dat er veel mensen zijn die graag een “plop’ horen wanneer ze de wijnen openen. Op dat moment is voor veel wijnliefhebbers de avond en het genieten pas begonnen. Emotie is een gek ding!