Vanmiddag is Chantal Bregeon-Gonet langs geweest om een aantal van haar champagne wijnen te laten proeven. Een sprankelende jonge Champagnois vrouw. Goed volk komt langs de achterdeur, en ze kwam via onze voorraadloods en achterdeur naar binnen. De pallet wijn die voor de deur stond, in de onze loods, stond in de weg. Deze was van Chateau Magondeau uit Fronsac, en viel haar gelijk op. De propriétaire Pascalle Goujon van dit Bordeaux huis was een studievriendin van haar uit Paris. Dus gelijk maar een foto gemaakt en besloten dat het een kleine wereld is. Et apres, un petit café et le vin….

Na een introductie van het champagnehuis, de geschiedenis, de wijngaarden en specifieke percelen gezien te hebben op Googlemaps streetview was het tijd voor de productconfrontatie. We proefden drie verschillende wijnen. Te beginnen met de grande reserve, daarna de rosé en de grand cru blanc de blancs.

Gonet is gesitueerd in de Cotes de Blancs, in het Grand Cru dorpje Mesnil sur Oger. Misschien wel de beste plek om champagne te maken. Uiteraard is chardonnay, dé druif. Ze zijn een klein familiebedrijf met eigen wijngaarden. Ze hoeven dus geen druiven te kopen om hun wijnen te maken. Er staat overigens geen RM(recoltant manipulant-Champagnehuis die alle druiven uit eigen percelen haalt) op het etiket maar NM (negociant manipulant-Champagnehuis dat druiven aankoopt van druivenboeren), maar Chantal verklaarde dat ze binnen de familie en schoonfamilie druiven van elkaar aankopen. Het blijft zeg maar, in de familie. De meeste wijnen worden gemaakt van chardonnay maar ze hebben ook wat pinot noir en pinot meunier.

 

 

De wijnen

 

 

Wijn 1

Gonet Grande reserve.

Pinot is dominant en deze wijn heeft ongeveer 20% chardonnay

Kleur: Bleekgeel

Geuren: Rijp en echte pinot, noten, toost, complex, vrij rijk, en vol, maar wel elegant, serieuze champagne, gelaagd en geslaagd. Mooie minerale toon.

Smaak: Zacht fris elegant zuur, veel lengte, Zachte mousse met lange elegante afdronk, Mooi, kwaliteitschampagne. Heel uitnodigend om te drinken. Fijn glas. Nodigt uit tot nog een slok.

 

Wijn 2

Gonet Rosé, chardonnay 90%

Kleur: Lichte oranje kleur, bleek zalm, lijkt wel Provence rosé

Geur: Complex, elegant, zacht rood fruit, snoep, mineraal, uitnodigend, mooie toost, lijkt meer op witte champagne, qua stijl,

Smaak: Elegante zuren, gelaagde toosttonen, goed te herkennen rijpe reserve, en geeft gelijk complexiteit, structuur is goed. Speels zacht frisse mousse.

 

Wijn 3

Blanc de blanc, mesnil, grand cru 100%chardonnay

Kleur: Bleekgeel

Geur: Lichte branding, toost, elegante chardonnay stijl, verfijnd, mineraal, ziltige zeelucht, licht eiken geeft oxidatie en breedte, veel kracht zonder lomp te worden, blijft elegant en stijlvol slank.

Smaak: Hele zachte mousse, elegant, veel lengte, structuur in zuren, godver wat lekker, heel elegant met kracht en verfijning, lange afdronk, hebben. Dit wil ik drinken

 

Al met al een heel fijne selectie wijnen. Met prijzen vanaf E55,00 is het niet goedkoop maar wel een geweldige Champagne uit de Grand Cru Cotes de Blancs.