Iedereen kent dat wel. In de zomer zit je prettig en aangenaam van je wijn te genieten en voor je het glas goed en wel leeg hebt zwermen er fruitvliegjes omheen. Heel irritant. Als je echt pech hebt dan proeven ze de wijn ook actief met je mee en belanden ze in de wijn.

 

Fruitvliegje

 Nu vind ik wat vlees bij de wijn meestal geen probleem maar dit is toch niet  helemaal de manier waarop ik proteïne het liefste tot mij neem. Een gegrilde

 t-bone steak met een serieuze fles Bordeaux of een carpaccio van 9 ons met een  licht gekoeld geserveerde  zweigelt. Die wijn/spijs combinatie spreekt me meer  aan. Dus niet in elke slok wijn een paar  levende friemeltjes die na slurpen nog  beter op de tong waar te nemen zijn. Met een beetje pech tikken ze ook lichtjes  tegen de huig aan. Verre van prettig allemaal.

 

 

De fruitvlieg, of wetenschappelijk gezegd volgens het schema van Linnaeus, Drosophila  Melanogaster. Zo heet de etter om precies te zijn. Het is de familie van de tweevleugeligen. Andere namen voor deze irritante 'mooie wijnmoment verstoorder' is ook bananenvlieg of azijnvlieg. Met name dat laatste verklaard waarom ik soms, nadat er verschillende fruitvliegen in mijn wijn zaten, de wijn naar azijn vond ruiken. Ze dragen de bacterie Acetobacter bij zich. Al proevend van mijn favoriete wijn geven hun poezelige pootjes en lijfje de bacteriën af, die mijn wijn naar azijn doen ruiken.

 

De fruitvlieg is op zoek naar overrijp (rottend) fruit waar mogelijk al alcohol aan het ontstaan is en misschien ook is aangetast met Acetobacter. Een glas wijn, basaal gezegd: vergist druivensap, en is daarom zeer aanlokkelijk voor de fruitvlieg. Daarnaast zijn ze ook gek op andere zaken zoals de inhoud van je vuilnisbak, koffieprut, potgrond en vergeten bloemen in je bloemenvaas.

 

Volgens verschillende oma's (en moeders) zijn er verschillende manieren om de hoeveelheid vliegjes te verminderen. Zorg dat er geen eten voor ze is. Dat is nog eens een waarheid als een euh... Oma. Daarnaast helpt het ook om valletjes te zetten. Neem een aantal schaaltjes en vul deze met een laagje azijn, witte wijn, bananenschil, appelstroop en een drupje afwasmiddel. Span er plasticfolie overheen en prik hier gaatjes in met een satehprikker. Zet de valletjes op verschillende plaatsen in je huis en het grote "lokken" kan beginnen. Een vlieg die in de val zit, komt in ieder geval niet in je wijn, maar je sluit helaas niet uit dat zijn vriendjes en familie alsnog in je wijnglas belanden.

 

Commercieel als ik ben heb ik nog een oplossing gevonden. Dropstops of schenktuitjes op je glas leggen. Deze zijn te koop op onze website van Proef.nl. Daar krijg je voor E47,50 naast 4 dropstops ook een volledige wijnproeverij voor thuis bij met vier wijnen in zwarte "blind"proefhoesjes. De dropstops kan je oneindig hergebruiken.

 

Nu weet ik als middelbare scholier nog wel van de biologielessen dat de fruitvlieg zich lekker snel voortplant. Honderden eitjes per vrouwtjesvlieg, en met en paar generaties heb je er ontelbaar veel. Ook hebben we tijdens deze biologielessen bepaalde eigenschappen gekruist, zodat een volgende generatie bepaalde gewenste eigenschappen had enzovoort, enzovoort ….

 

Kan er dan niet een of andere biologische slimmerik de vliegjes zo kweken en kruisen dat ze op de daarvoor, door mij voorgedragen, bestemde plaats. In casu, een appel op een schoteltje in de hoek van de tuin lekker gaan oppeuzelen zonder dat ze mij en mijn wijn lastig vallen. Onbeperkt gratis appels zolang ze maar van mijn wijn afblijven dat lijkt mij de perfecte en meest nuttige fruitvlieg.